certificeren en beoordelen duurzaamheid
stripesarchitects is uw partner voor kennis en advies met betrekking tot certificeren en beoordelen van duurzaamheid.
duurzaam, breeam, duurzaamheid, certificeren, certificeringsmethode, beoordelingsmethode, fiscale regeling, LEED, DGNB, HQE, GPR, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, oss, architects, architectenbureau, architectuur, kennis, advies, zorg, zorgsector, zorghuisvesting, herbestemming, renovatie, logistiek, distributiecentrum, wonen, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
1589
page-template-default,page,page-id-1589,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-3432
certificeren en beoordelen duurzaamheid
certificeren en beoordelen duurzaamheid
Om te kunnen toetsen op duurzaamheid zijn er verschillende methoden ontwikkeld die op meetbare en verifieerbare wijze de mate van duurzaamheid weergeven (benchmarking).
De meest bekende zijn BREEAM (Engels), LEED (Amerikaans), DGNB (Duits) en HQE (Frans). Naast deze internationaal erkende methoden zijn er nog meer bekende methoden zoals GPR.
Greencalc was een bekende methode welke inmiddels is opgenomen in BREEAM-NL en GPR.
Certificeringsmethoden
Duurzaamheid is meer dan het toevoegen van technische innovaties of het verantwoord omgaan met grondstoffen. In het ontwerpproces zijn ook zaken als gezondheid, veiligheid en comfort belangrijk. Met behulp van een certificeringsmethode kan opdrachtgever en gebruikers inzicht worden verschaft in de kwaliteit van het project.
Elk systeem bekijkt een veelheid van aspecten/ credits op het gebied van omgeving en duurzaamheid en maakt het mogelijk om objectief helder en transparant aan te tonen hoe het gebouw ten opzichte van andere gebouwen scoort op het gebied van duurzaamheid.
Elk systeem geeft ook aan hoe het is bereikt, in welk jaar en met welke versie.
Wat is het voordeel van certificeren?
Certificering levert de volgende voordelen op voor opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en andere marktpartijen:
- Het karakteriseert een gebouw, als een gebouw met een geringe milieubelasting en laat dat officieel zien (portfolio management)
- Het verzekert dat de huidige, best practice, methoden zijn gebruikt.
- Het inspireert om innovatieve systemen in te zetten om daarmee de milieu-invloeden te beperken.
- Het levert uiteindelijk een benchmark op, welk een grotere invloed heeft dan alle opgelegde reguleringen.
- Het is een tool, waarmee bedrijfskosten inzichtelijk gemaakt worden en gereduceerd worden en arbeidsomstandigheden verbeterd worden.
Het is een standaard, welk de actuele stand van een onderneming of organisatie cultuur op milieuaspecten aangeeft (ISO 14001).
Wat levert certificering op?
- Waarde vermeerdering van het vastgoed
- Betere verhuurbaarheid
- Beter en gezonder werkklimaat en toekomstbestendig
- Gunstige fiscale regelingen (MIA\Vamil en EIA)
BREEAM
BREEAM – BRE Environmental Assessment Method, is de oudste en meest verspreide en gebruikte integrale beoordelingsmethode in de wereld om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Binnen Europa wordt het steeds meer de standaard (P,CH,D,N,E,NL).
In Nederland heeft de DGBC (Dutch Green Building Council) de methode geadopteerd en aangepast aan de Nederlandse markt (BREEAM-NL).
BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen aan de hand van product en proces. Het geeft aan welk prestatieniveau een gebouw heeft. BREEAM wordt gebruikt om gebouwen te analyseren en te verbeteren en kan zowel voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen als voor het beoordelen van bestaande gebouwen gebruikt worden. Dit wordt beoordeeld op 9 verschillende thema’s.
BREEAM maakt gebruik van een kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw een waardering als pass, good, very good, excellent of outstanding. Tegenwoordig 1 ster tot en met 5 sterren.
LEED, DGNB en HQE
LEED, DGNB en HQE zijn vergelijkbaar met BREEAM. LEED is echter onhandiger in de EU vanwege de Europese regelgeving.
Andere beoordelingsmethoden – GPR Gebouw
Naast de hiervoor genoemde internationaal erkende certificeringsmethoden zijn er bekende beoordelingsmethoden zoals GPR Gebouw.
GPR Gebouw meet de duurzaamheid van bestaande bouw, nieuwbouw en grootschalige renovatie van woning- en utiliteitsbouw, aan de hand van 5 specifieke thema’s. Het wordt ingezet tijdens iedere fase: beleid, ontwerp, realisatie en renovatie.
Het is echter alleen in Nederland erkend.